Sådan optimerer du dine billeder til brug på nettet

Del med en ven

Billedformater og hvordan du bruger dem

Billeder er et fantastisk værktøj til din hjemmeside. De fortæller så meget, og man kan bruge dem på mange forskellige måder. Det er bare vigtigt at huske på at billeder også fylder. Man skal passe på med ikke at overbelaste sin hjemmeside med for mange store filer som får siden til at indlæse langsommere. Billeder kan have forskellige formater som bruges i forskellige sammenhæng.

 

Her er en liste over de mest almindelige filformater:

TIFF

TIFF – eller Tagged Image File Format, er et højkvalitetsformat som oftest bruges i forlagsbranchen og af fotografer. TIFF er lavet til at håndtere store billeder som ikke komprimerer dem, og derfor bevarer deres kvalitet. Det betyder derfor også at filstørrelserne er ret store.

JPEG

JPEG – eller Joint Photographic Experts Group, er et format som komprimerer billedet til et mindre format. Det betyder altså at kvaliteten ikke er lige så god som i den tidligere filtype, men giver mulighed for at bruge det i en række andre sammenhænge, grundet den mindre filstørrelse. Ofte ser man faktisk heller ikke at kvaliteten er blevet dårligere, hvis man anvender det til eksempelvis hjemmesider, præsentationer e.l.

GIF

GIF – eller Graphic Interchange Format bliver oftest brugt i forbindelse med webgrafik da de oftest bruges som animationer og har mulighed for at være transparente. Filtyperne er ofte små og hurtige at bearbejde. GIFs kan dog kun indeholde 256 farver.

PNG

PNG – eller Portable Network Graphics er lavet til at komprimere billeder uden kvalitetstab og har også mulighed for at være transparente. Originalt var dette format lavet til at erstatte GIF’s da de har samme mulighed for gennemsigtighed og de kan håndtere et væsentligt højere farvespektrum (16 millioner farver).

RAW

RAW-filer er filer som ikke er blevet komprimeret. Det er et format som kameraer eller scannere og indeholder en masse information om billedet, derfor bruges det mest i fotografi.

Hvilket format skal man bruge?

Nu har vi gennemgået nogle af de mest almindelige formater som findes derude, men hvilket format skal du så bruge på din hjemmeside?

 

Svaret er simpelt: Ingen af de overstående.

 

Er du interesseret i at bruge et format som både understøtter gennemsigtighed, animationer og tabsfri komprimering så skal du bruge formatet WebP som Google selv har udviklet. Fordelen ved dette format er at man kan tage formater som PNG og formatere det til WebP for at mindske filstørrelsen betydeligt. Det gør man for at optimere sin hjemmesides indlæsningstid hvilket har betydning for SEO (Læs mere om SEO). Det betyder også at den overordnede brugeroplevelse på hjemmesiden bliver bedre, da der ikke er noget mere frustrerende end at sidde og vente på en hjemmeside som indlæser i flere sekunder!

Sådan konverterer du dine billeder til WebP

Du går ind på Pixlrs hjemmeside: https://pixlr.com/

 

Her vælger du pakken Pixlr E: Advanced photo editor.

 

Så klikker du på ”Open image” og vælger det billede du gerne vil konvertere

 

Så trykker du ctrl + s (cmd + s) og vælger WebP

 

Til sidst trykker du ”save as” og så har du dit billede i WebP.

Få vores nyhedsbrev

Få løbende opdateringer og gode råd fra professionelle webdesignere

Andre indlæg

Vil du have professionelle til at lave din hjemmeside?

Kontakt os nedenfor og hør hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed